Ångermanland befolkades tidigt

Om du är intresserad av att lära dig mer om bakgrunden till Ångermanland som landskap och vill ha en del intressanta fakta, har du kommit rätt. Här har vi tagit fram den informationen du behöver för att förstå bakgrunden och historien till detta landskap. Landskapet ligger i Norrland och angränsar till Medelpad i söder. Västerut hittar vi Jämtland och i norr har vi landets nordligaste landskap Lappland. I Ångermanland bor lite över 130 000 invånare och de flesta jobben finns inom industrin. Låt oss ta en titt på historien kring detta landskap.

Ångermanland med sin fina natur på sommaren

Ångermanland är ett våra äldsta landskap

Ångermanland är en av de äldsta bygderna i Sverige. Om detta faktum vittnar bland annat många av de ättehögar från järnåldern som finns här. Man kan följa dessa hela vägen upp till Resele socken en bit inåt landet sett från havsbandet. Om man tar sig upp längs älven som går genom landskapet, hittar man en stor samling hällristningar. Under medeltiden bodde man längs Ångermanälven och norr om denna. Sett till antalet kyrkor och ruiner var detta ett område med religion i centrum.

Den första gången som man har hittat tecken på att Ångermanland har nämnts i skrift är kring slutet av 1100-talet. Då kallades landskapet för Angaria. Detta var också namnet på ett av de dåvarande områdena som angränsade till Norge. I ett dokument från 1314 stöter man på de ångermanländska socknarna Häggdånger och Angermannia. Båda dessa socknar hade sina ursprung från nutidens Umeå och Bygdeå. Först år 1585 fick landskapet sin första stad. Detta var Härnösand. Härnösand blev ett centrum för arbetare och familjer under resten av 1500-talet.

Matkultur och annan intressant fakta

Om du någon gång har känt lukten av surströmming, kan du med stor sannolikhet föreställa dig hur det kunde lukta på den ångermanländska Ulvön. Det var nämligen här som man först av alla ställen i Sverige började med att producera denna berömda delikatess. Även ölen Norrlands Guld kommer just från Ångermanland. Om du i din släktforskning nosar upp spår som rör surströmming eller öl, kan det vara värt att forska närmare i detta landskap och se om det dyker upp några ledtrådar.

Många pratar om Ångermanland som ”trekanten i norr”. Detta har en ganska enkel förklaring. Det är nämligen så att landskapet har näst intill formen av en triangel, vars norra sida begränsas av Lappland och Västerbotten. Landskapet karaktäriseras i övrigt av mycket skog och stora berg som alla har sin egen mytologi. Här finns även en enorm insjö som är nära 4 mil lång, men inte mycket bredare än 3 kilometer. Denna sjö mynnar ut i den berömda Ångermanälven som sträcker sig genom landskapet.

En gammal plats med stort arv

Som vi ser är Ångermanland ett landskap som är värt att upptäcka mer. Om du är mitt i din släktforskning kanske du upptäcker att du har en släkting som var med och grundade Norrlands Guld, eller rent av var med och gjorde den första uppsättningen surströmming? Eftersom många av släkterna från detta landskap begav sig söderut i landet efter industrialismen, är det inte alls otroligt att just du har en släkting som kommer från detta område. Här finns släkter som bosatte sig redan innan 1000-talet, så se till att gå tillbaka en bit i din forskning.